Ofis Mobilyaları ve Büro Mobilyalarından Haberler

Tasarım Ustalarının Yapıları



 



Kudüs'teki Yad Vashem soykırım araştırma kampüsünün 10 yıldır devam eden ve neredeyse 100 milyon $'lık bir bütçeye malolan yenilenme projesi nihayet geçtiğimiz Mart ayında sona erdi. israil asıllı Kanadalı mimar Moshe Safdie tarafından yürütülen proje, tarih müzesi, sanat müzesi, sergi pavyonu, görsel iletişim merkezi, öğrenim merkezi, sinagog, ziyaretçi merkezi, park alanı ve büyük grupların birarada karşılanabileceği geniş giriş mekanlarından oluşuyor, israil'in en estetik ve kutsal sembollerinden olan Yad Vashem kampüsünün odak noktasını


 


'çağdaş mimarinin en yaratıcı projelerinden biri' olarak kabul edilen Holocaust Tarih Müzesi oluşturuyor.


 


Geleneksel malzemelerini ve tasarım detaylarını uluslararası bir bakış açısıyla yorumlayarak, İsrail mimarisine yepyeni standartlar kazandıran Moshe Safdie, yaklaşık 150 metre genişliğe sahip, çizgisel formdaki yapıyı, uç noktalarında kanatlarla belirgin kılarak Rememberance tepesine doğru uzatmış. Soykırımın trajik öyküsünü etkileyici bir deneyimle yaşatan Holocaust Tarih Müzesi, hayatını yitiren Musevilerin isimlerinin bulunduğu "Hail of the Names" salonunu barındırması nedeniyle, kam-püsü ziyaret eden binlerce kişinin rotasında vazgeçilmez bir durak noktası.


 


Safdie, çok küçük bir kısmını yer üstünde görünür kılacak biçimde toprağa gömerek, müzeyi arazi ve doğal çevreyle uyumlu hale getirmiş. Ancak yapının gerçek ölçeğini hissettirmek için de, açılı bir biçimde yerleştirdiği strüktürel omurgayı dışardan okunur kılmış. Vadinin yüzeyinden geniş bir üçgen prizma formunda dışarı taşan yapının iki uç noktasında yükselen kıvrımlı kanatlar ise, metaforik olarak ruhun gökyüzüne yükselişini sembolize etmesinin yamsıra, müzenin giriş bölümlerini vurgulama fonksiyonuna da yanıt veriyor.


 


Safdie'nin projesinin en ilgi çekici yanlarından biri de sergi salonları. Klasik sergileme anlayışından farklı olarak, galeriler müze strüktürünün omurgası boyunca yerin altına gizlenmiş.


 


Betonarme ve camla yarattığı müzeyi "Işığın ve hayatın volkanik patlaması" olarak nitelendiren Moshe Safdie'nin bu tanımı yalnızca yapının tamamen gün ışığıyla aydınlanmasını değil, müzenin soykırımın dehşetine karşı manevi yükümlülüğü ile barışı ve yaşamı kutsayan misyonunu da ifade ediyor. Musevi dünyasının tarihinin kalbi uzun süredir Yad Vashem'de ve artık Holocaust Tarih Müzesi'nde atıyor.

SAYFAYI YAZDIR